piątek, 12 lipca 2013

Filet z kurczaka w ziołowej panierce

Jak wiadomo uwielbiam drób, staram się urozmaicać jego podawanie. Dzisiaj filet z kurczaka w panierce z natkąpietruszki, która po usmażeniu zrobiła się chrupiąca, w smaku niesamowite wrażenie. Polecam spróbować. Do niego podałam sałatkę z kapusty pekińskiej z pomidorem i cebulą polaną dressingiem



Składniki:
Mięso:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • garść startego parmezanu
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 2 szczypty pieprzu kolorowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • jajko

Sałatka:
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 duży lub dwa małe pomidory
  • 1 cebula
Na dressing: 
  • 125ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • 2 szczypty pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 50ml wody mineralnej gazowanej

Wykonanie:


  1. Mięso płuczemy, usuwamy zbędne błony, osuszamy papierowym ręcznikiem. Delikatnie rozklepujemy przykrywając folią spożywczą (nie będziemy brudzić wszystkiego wokół)
  2. Mięso przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
  3. Przygotowujemy panierek, bułkę tartą mieszamy z pociętą natką pietruszki, dodajemy stary na drobnych oczkach parmezan, pieprz kolorowy.
  4. Jajko rozkłócimy w głębokim talerzu.
  5. Panierujemy mięso wkładając do panierki ( z obu stron) następnie do jajka i znowu do panierki.
Filet w panierce
Przygotowujemy dressing:
  1. Najlepiej wlewać wszystko do małego słoiczka, łatwiej całość wymieszamy. 
  2. Do słoiczka wlewamy olej, dodajemy miód, przyprawy i na sam koniec wodę gazowaną. 
  3. Zakręcamy słoiczek i potrząsamy aby składniki się wymieszały.
dressing

Sałatka:
  1. Kapustę płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody, kroimy uprzednio umytego pomidora na mniejsze kawałki. 
  2. Cebule obieramy, przekrawamy na połowę i tą połówkę ponownie na pół i w plastry. 
  3. Łączymy kapustę, z pomidorem i cebulą, przed podaniem polewamy przygotowanym dresingiem, ponownie mieszamy.

Wracamy do mięsa...
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy mięso na wolnym ogniu z obu stron do zarumienia się panierki.

smażymy fileta
Przekładamy na talerz z sałatką polaną dressingiem

Gotowe danie
Smacznego!

4 komentarze:

  1. super ta panierka! Zapisuję do wykorzystania, bo kurczaka również wielbię :D

    OdpowiedzUsuń
  2. podkradnę przepis na pewno :) uwielbiam pierś z kurczaka pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na mojego raczkującego bloga : http://magicznezyciemarty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń