Sezon na wiśnie trwa! Trzeba korzystać z dobrodziejstw lata póki czas! Wiśnie jako dodatek do lodów, ciast, sprawdzają się doskonale, ich kwaskowaty posmak równoważy słodycz wszelkich deserów. Bardzo lubię chłodnik z wiśni, dżem, ciasta z ich dodatkiem. Lody jogurtowe jadłam zwykle na mieście, w zaprzyjaźnionej Lodziarni, mają doskonałe!
Zrobiłam w domu, różnią się trochę od tych z lodziarni, ale pokombinuje jeszcze składnikami to może uda się odtworzyć w 99%
Składniki:
- 500ml jogurtu greckiego
- 200ml mleka(3,2%)
- 200ml śmietany(22%)
- 5 łyżek cukru
- 2 szklanki wydrylowanych wiśni
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania wiśni.
Wiśnie przesypujemy do rondla zasypujemy 4 łyżkami cukru,
dodajemy do nich sok z cytryny i " smażymy" kilka minut.
Następnie przekładamy
do blendera i miksujemy kilka sekund,dosłownie kilka obrotów, nie chcemy
uzyskać papki tylko kawałki wiśni z sokiem.
Wiśnie przekładamy na sitko, odsączamy z soku,
który pozostawiamy, przyda się później;)
Przygotowujemy masę jogurtową:
Jogurt dokładnie mieszamy z mlekiem, śmietanę ubijamy z łyżką cukru, przelewamy do masy jogurtowej.
Jeśli macie maszynkę:
Powoli przelewacie masę do maszynki i postępujecie w/g instrukcji.
Wiśnie dodajemy na sam koniec, a pozostawionym sokiem polewamy każdą
porcję lodów.
Gdy nie posiadacie maszynki:
Do masy dodajemy
wiśnie mieszamy, odstawiamy do zamrażalnika na godzinę. Wyciągamy,
ponownie mieszamy i wstawiamy znowu na godzinę. Potem tak postępujemy
jeszcze 3 razy. Każdą porcję lodów polewamy pozostałym sokiem z wiśni,
możemy również przy ostatnim wyciągnięciu i przemieszaniu na wierzch
lodów wylać sok, rozsmarować i w ten sposób zamrozić lody - sprawdziłam
doskonałe;)
Smacznego! |
Domowe lody smakują najlepiej ;D
OdpowiedzUsuń