wtorek, 23 lipca 2013

Surówka z białej kapusty z ogórkiem i koperkiem

Surówki latem są najlepsze! Warzywa są tańsze niż zimą czy jesienią. Lubię je robić zwłaszcza teraz, gdy jest upał są orzeźwiające lekkie i świeże;)


Składniki:
  •  Główka kapusty białej
  • 1 ogórek zielony 
  •  pęczek kopru świeżego
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • łyżka octu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju 



Wykonanie:

  1. Usuwamy zewnętrzne liście z kapusty, kroimy na cztery części (moim zdaniem lepiej się szatkuje)
  2. Następnie szatkujemy kapustę.
  3. Kroimy ogórka w  plastry półksiężyce (szatkuję ogórka przekrojonego wzdłuż na szatkownicy, jest szybciej i plastry są równe). Nie obieram ogórka, jest bardziej chrupiący, a jeśli zostaje nam surówka na następny dzień, nadal wygląda i smakuje dobrze.
  4. Dodajemy koper, przyprawiamy. Jeśli macie większą główkę kapusty wtedy przypraw będziecie potrzebowali więcej;)
  5. Mieszamy dłońmi wszystko
  6. Podajemy.

Smacznego!