Sezon na jagody trwa. Lubimy je zjadać w jagodziankach, pierogach, a także po prostu ze śmietaną i cukrem. Te ostatnie postanowiłam podać jako farsz do naleśników, smakowały doskonale. Polecam wypróbować!
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 Jajko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- Sól - szczypta
Nadzienie:
- 2 szklanki jagód
- 1 płaska łyżka cukru
- 300ml śmietany (u mnie 22%)
- 9 łyżeczek oleju ( rozmasowuje pędzelkiem sylikonowym)
Wykonanie:
- Do miski wlewamy mleko, dodajemy całe jajko i intensywnie mieszamy.
- Dodajemy mąkę, cukier waniliowy ciągle mieszając i szczyptę soli. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło.
- Rozgrzewamy patelnię, na rozgrzaną wlewamy łyżeczkę oleju, rozsmarowujemy silikonowym pędzelkiem. Gdy robimy w ten sposób naleśniki nie tłuste z zewnątrz;)
- Smażymy naleśniki do momentu aż skończy się ciasto.
- Jagody przebieramy - zasypujemy cukrem i dodajemy do nich śmietanę. Ja miałam bardzo gęstą, więc nie było potrzeby ubijania, jeśli jednak macie " lejąca się" dobrze by było ją ubić.
- Na gotowe naleśniki kładziemy nadzienie zamykamy na połowę, potem znowu na połowę, powstają trójkąty, możemy dodatkowo obsypać cukrem pudrem, podajemy od razu.
cudne naleśniki, warto robić z pysznymi letnimi owocami <3
OdpowiedzUsuńdokładnie;) są pyszne, każdy je polubi.
Usuńna le porcji?
OdpowiedzUsuńu mnie wyszło 9 naleśników;)
Usuń