sobota, 10 sierpnia 2013

Racuchy jogurtowe z wiśniami

Uwielbiam racuchy, z róznymi dodatkami, drożdżowe, czy nie. Wszystkie smakują doskonale. Racuchy na jogurcie naturalnym, są lekkie i z mniejszym wyrzutem możemy je wcinać;) Bez dodatku cukru, a do wiśni dodałam miodu..
Można pokusić się o stwierdzenie, iż to takie odchudzone racuchy.


Składniki:
  • 250g jogurtu naturalnego
  • jajko
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • szklanka wydrylowanych wiśni
  • 2 łyżki miodu
  • oliwa do smażenia
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta:
  1. Do miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy jajko, mieszamy,.
  2. Następnie dosypujemy stopniowo  po łyżce mąki, ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. 
  3. Na rozgrzaną patelnie wlewamy około 2-3 łyżki oliwy. 
  4. Smażymy racuchy na wolnym ogniu na złoty kolor (2 łyżki ciasta na jednego racucha) 
Podczas smażenia racuchów przygotowujemy wiśnie:
  1. Do garnka przesypujemy wydrylowane wiśnie, wstawiamy na gaz, dodajemy miód i podsmażamy na wolnym ogniu kilka minut. 
  2. Podajemy racuchy razem z wiśniami od razu po przygotowaniu. 
Smacznego!