Pomysł na panierkę podpatrzyłam z Maser Chef Australia, mielone już robiłam wcześniej, lecz zdjęcie które wtedy zrobiłam, nie nadawało się na publiczne "występy"
Też tak macie iż powtarzacie danie bo wam zdjęcia w ogóle nie wyszły?
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka (pojedyncza)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 4 kromki chleba tostowego z ziarnami
- 1/4 natki pietruszki
- garść startego parmezanu
- sól, pieprz, pieprz kolorowy do smaku
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
- Mięso płuczemy, usuwamy zbędne błony, osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy do piersi jajko sól, pieprz, pieprz kolorowy(dodałam szczyptę soli,i pieprzu czarnego, dwie szczypty kolorowego) oraz kromkę pieczywa.
- Rozdrabniamy.
- Łyżką stołową nabieramy mięso na dłonie, formujemy kotlety.
Przygotowanie panierki:
- Połamane kawałki chleba wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy porwaną natkę pietruszki i rozdrabniamy.
- Dodajemy starty na drobnych oczkach parmezan - mieszamy.
- Przesypujemy na głęboki talerz
Panierowanie i smażenie:
- Uformowane kotlety obtaczamy w panierce.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, smażymy na średnim ogniu do zarumienienia się panierki z każdej strony.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu, choć zimne też są smaczne
wyglądają baaardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńCudowna ta panierka z chleba. Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńZapisuję do wypróbowania..
OdpowiedzUsuń