wtorek, 27 sierpnia 2013

Zupa Ogórkowa

Lubię zupy, mam kilka ulubionych, które jadłabym na okrągło;) Ogórkowa jest jedną z nich, lecz mąż w ogóle jej nie jada - a ogórki wcina aż mu się uszy trzęsą....więc gotując ogórkową robię drugą dla mojego połówka. Ostatnio coraz częściej mamy w domu dania, które lubimy - co skutkuje   brakiem miejsca w kuchni i totalnym rozgardiaszem - ale czego nie robi się dla rodzinki. Gotujecie czasem kilka dań w ciągu dnia, aby uszczęśliwić wszystkich głodomorów?

Składniki:
  •  1.5 litra wywaru z kurczaka (rosołu)
  •  4 -5 sztuk ogórków kwaszonych
  • 1 marchewka
  • 100ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 sztuki ziemniaków pokrojonych w kostkę


 Wykonanie:

  1. Do wywaru (gotującego się)  marchewkę.(Jeśli macie z rosołu pomijacie ten krok)
  2. Ogórki kiszone trzemy także na tarce o grubych oczkach,  podsmażamy na maśle,
  3. Podsmażone dodajemy do naszego wywaru,
  4. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę,
  5. Gotujemy do momentu aż ziemniaki nam zmiękną, ja jeszcze wyciągam marchew i na tarce ścieram i dodaje do zupy, potem wlewam śmietanę, czekam aż się zupa zagotuje i gotowe