Lubię zupy, mam kilka ulubionych, które jadłabym na okrągło;) Ogórkowa jest jedną z nich, lecz mąż w ogóle jej nie jada - a ogórki wcina aż mu się uszy trzęsą....więc gotując ogórkową robię drugą dla mojego połówka. Ostatnio coraz częściej mamy w domu dania, które lubimy - co skutkuje brakiem miejsca w kuchni i totalnym rozgardiaszem - ale czego nie robi się dla rodzinki. Gotujecie czasem kilka dań w ciągu dnia, aby uszczęśliwić wszystkich głodomorów?
Składniki:
- 1.5 litra wywaru z kurczaka (rosołu)
- 4 -5 sztuk ogórków kwaszonych
- 1 marchewka
- 100ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz do smaku
- 3 sztuki ziemniaków pokrojonych w kostkę
Wykonanie:
- Do wywaru (gotującego się) marchewkę.(Jeśli macie z rosołu pomijacie ten krok)
- Ogórki kiszone trzemy także na tarce o grubych oczkach, podsmażamy na maśle,
- Podsmażone dodajemy do naszego wywaru,
- Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę,
- Gotujemy do momentu aż ziemniaki nam zmiękną, ja jeszcze wyciągam marchew i na tarce ścieram i dodaje do zupy, potem wlewam śmietanę, czekam aż się zupa zagotuje i gotowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz