wtorek, 19 listopada 2013

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Placki  z sosem grzybowym, robiłam wcześniej podobnie, lecz tutaj do sosu dodałam  piwo. W smaku sos zyskał innym smak, jest bardziej aromatyczny. Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody. Potrawy które przedstawiłam z dodatkiem piwa, pokazują iż możemy dodawać nie tylko do mięs, ale także do wypieków, deserów i zup. Ogranicza nas tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia. Bawmy się smakiem;)

 Składniki:
( 2 porcje)

Ciasto:


  • ziemniaki - 4 sztuki ( Duże)
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • sól, pieprz - do smaku
  • 1 łyżka mąki
  • 4-5 łyżek oleju do smażenia 



Sos grzybowy

  • Grzyby leśne (u mnie podgrzybek mrożony) ewentualnie pieczarki - 200 gram
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 1i1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki piwa (u mnie Książęce Burgundowe Trzy Słody)
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz - do smaku
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki  ziela angielskiego
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta:
  1. Obieramy i myjemy ziemniaki, osuszamy, następnie trzemy na drobnych oczkach. 
  2. Dajemy na sito i odcedzamy. Nie wylewamy płynu, potrzebna nam będzie skrobia, która zbierze się na dnie naczynia. 
  3. Obieramy cebule, trzemy także na drobnych oczkach tarki i do cebuli dodajemy odcedzone wcześniej ziemniaki z płynu i wykorzystujemy skrobię, która nam się zebrała na dnie. 
  4. Dorzucamy jajko, łyżkę(płaską) mąki - nie dodajemy dużo, skrobia  zwiąże ciasto. 
  5. Na początku wydaje się bardzo rzadkie, ale ono takie ma być. 
Przygotowanie sosu grzybowego:
  1. Kroimy grzyby na małe kawałki, jeśli macie mrożone, pokrojone, - rozmrażamy. Następnie podsmażamy na maśłe, po chwili zalewamy piwem, gotujemy 5 minut, potem wlewamy bulion.
  2. Dodajemy liść laurowy ziele angielskie, przyprawy -  chwilę dusimy i dodajemy Śmietanę. 
  3. Gotujemy jeszcze dosłownie minute - sos gotowy.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy  olej,  kładziemy łyżką porcje ciasta - na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta. 
  5. Smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe placki układamy na talerzu i polewamy sosem.


  Smacznego! 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz