sobota, 9 listopada 2013

Sałatka z porem

Sałatkę polecam na kolację, jeśli jednak zrezygnujemy z dodania wędliny i zastąpimy innym dodatkiem np groszkiem, ogórkiem, sprawdzi się świetnie jako dodatek do obiadu. Polecam, jest bardzo sycąca i smaczna. Por uwielbiam, a tutaj to właśnie on gra pierwsze skrzypce!

Składniki:
  • 1 Por ( biała część)
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 5-6 plastrów ulubionej wędliny
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 szczypta pieprzu 
  • 2 szczypty soli

 Wykonanie:
  1. Por płuczemy pod bieszącą zimną wodą. 
  2. Osuszamy, przekrawamy białą część wzdłuż długości na połowę, następnie kroimy na cienki plastry. 
  3. Wsypujemy pokrojonego pora do miski. 
  4. Wędlinę oraz jajko kroimy w kostkę, dorzucamy do pora.
  5. Ostatnim składnikiem jest kukurydza, którą dodajemy odsączoną z płynu do reszty składników, 
  6. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy musztardę i majonez. mieszamy. 
  7. Podajemy. Smacznego!