Pijane
żelki, takie cudo sobie wymyśliłam. Pachną z daleka goździkami, anyżem i
kardamonem. Doskonałe połączenie. Zamknięty smak w żelkach grzanego piwa.
Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody. Żelki wyszły sprężyste, ale nie twarde. W te
chłodne dni możemy umilić sobie czas np. przed TV przegryzając grzane piwo ;)
Składniki:
- 3/4 szklanki piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody
- 10 łyżeczek żelatyny
- gorąca woda - tyle aby przykryć żelatynę
- 4-5 goździków
- 1 gwiazdka anyżu
- 2ziarna kardamonu
- 1 łyżka miodu
Wykonanie:
- Piwo przelewamy do rondla.
- Podgrzewamy, dodajemy miód, mieszamy.
- Następnie kolejno dodajemy Anyż, goździki, kardamon.
- Gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut
- Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy wrzątkiem, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
- Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do rondla z piwem, mieszamy.
- Przygotowujemy foremki do lodów, pralinek, co macie pod ręką.
- Łyżeczką powoli napełniamy foremki.
- Studzimy
- Ostudzone wkładamy do lodówki na około 1,5h do stężenia.
- Gotowe "wyciskamy" z foremki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz