piątek, 15 listopada 2013

Zupa z białą kiełbasą na piwie

Zupa z białą kiełbasą z dodatkiem cebuli, serów, a właściwie serka topionego i żółtego. Całość zalana piwem, brzmi ciekawie? Smak zupy mile mnie zaskoczył. Na pewno to danie powtórzę już niebawem. Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody. Polecam wypróbować, w te chłodne dni. Rozgrzewa ;)


Składniki:
  • 1 Biała kiełbasa surowa
  • 200ml piwa u mnie Książęce Burgundowe Trzy Słody 
  • 200ml bulionu ( u mnie wieprzowy)
  • 2 cebule 
  • 4 garście startego żółtego sera
  • 1 serek topiony ( u mnie kostka z borowikami)
  • łyżka masła
  • 2 szczypty majeranku
  • 2 szczypty oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 kromki bagietki





Wykonanie:
  1. Białą kiełbasę kroimy w plastry (1,5 cm grubości).
  2. Podsmażamy  na suchej rozgrzanej patelni, przekładamy do rondla.
  3. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, gdy się zeszkli dodajemy cukier - w ten sposób cebula się karmelizuje.
  4. Gotową cebulę dokładamy do kiełbasy. 
  5. Wstawiamy na ogień, zalewamy piwem, gotujemy około 5 minut, 
  6. Następnie dodajemy bulion, serek topiony (zagęści zupę)
  7. Przyprawiamy majerankiem i oregano, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
  8. Gotujemy jeszcze 15 minut, serek w tym momencie nada zupie kremową konsystencję.
  9. Kromki bagiety wkładamy do tostera - robimy grzanki.
  10. Zupę przelewamy do miski, układamy kilka kromek na środku, zasypujemy startym żółtym serem.
  11. Zapiekamy w mikrofali - opcja grill około 1,5 minuty, lub w nagrzanym piekarniku do 220*C
  12. Podajemy zaraz po przygotowaniu.


Smacznego!