Zupa z białą kiełbasą z dodatkiem cebuli, serów, a właściwie serka topionego i żółtego. Całość zalana piwem, brzmi ciekawie? Smak zupy mile mnie zaskoczył. Na pewno to danie powtórzę już niebawem. Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody. Polecam wypróbować, w te chłodne dni. Rozgrzewa ;)
Składniki:
- 1 Biała kiełbasa surowa
- 200ml piwa u mnie Książęce Burgundowe Trzy Słody
- 200ml bulionu ( u mnie wieprzowy)
- 2 cebule
- 4 garście startego żółtego sera
- 1 serek topiony ( u mnie kostka z borowikami)
- łyżka masła
- 2 szczypty majeranku
- 2 szczypty oregano
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 4 kromki bagietki
Wykonanie:
- Białą kiełbasę kroimy w plastry (1,5 cm grubości).
- Podsmażamy na suchej rozgrzanej patelni, przekładamy do rondla.
- Na tej samej patelni rozpuszczamy masło wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, gdy się zeszkli dodajemy cukier - w ten sposób cebula się karmelizuje.
- Gotową cebulę dokładamy do kiełbasy.
- Wstawiamy na ogień, zalewamy piwem, gotujemy około 5 minut,
- Następnie dodajemy bulion, serek topiony (zagęści zupę)
- Przyprawiamy majerankiem i oregano, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
- Gotujemy jeszcze 15 minut, serek w tym momencie nada zupie kremową konsystencję.
- Kromki bagiety wkładamy do tostera - robimy grzanki.
- Zupę przelewamy do miski, układamy kilka kromek na środku, zasypujemy startym żółtym serem.
- Zapiekamy w mikrofali - opcja grill około 1,5 minuty, lub w nagrzanym piekarniku do 220*C
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz