Pomysł podrzuciła mi teściowa. Rozmowa zeszła jak zwykle na temat kulinarny. Kaszanka była na tapecie, więc teściowa zaproponowała abym spróbowała zapiec w piekarniku kaszankę z serkiem topionym lub kiszoną kapusta. Ta druga opcja także będzie niebawem w realizacji. Mile byłam zaskoczona, nawet mój połówek się skusił, na nowości raczej dziwnie reaguje. Córka niechętnie do kaszanki podchodzi w ogóle, także nie było mowy, aby nawet spróbowała. Mnie podsumowała, ze mnie to wszystko smakuje obojętnie co bym nie zjadła ... nie do końca, ale już mam obraz jaki sobie "wyrobiłam" u córki pod względem wcinana różności ;)
Składniki:
- 2 krupnioki/kaszanki
- 1 duża cebula
- 1 serek topiony ( kostka)
- łyżka oleju
- pieprz młotkowany z kolendrą
Wykonanie:
- Nastawiamy piekarnik na 200*C
- Urywamy folię aluminiową razy dwa tej samej wielkości (musimy zapieczętować krupnioki w folii)
- Folię smarujemy pędzelkiem olejem.
- Układamy krupnioki obok siebie, pozostawiając odstęp.
- Kaszankę nacinamy wzdłuż, w nacięcie wkładamy serek topiony (cięłam plasterki,które potem zwijałam w rulon)
- Pomiędzy krupnioki wkładamy pokrojoną w pióra cebule*, skrapiamy olejem
- Zwijamy szczelnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut, otwieramy i pozostawiamy jeszcze na 2-3 minuty.
- Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika, serek jest miękki i ciągnący;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz