środa, 3 września 2014

Pierś z kurczaka w sosie palio

Witajcie, po długiej nieobecności, sprawy zawodowe nie pozwalają mi na tak czynne wpisy jakbym tego chciała. Mam nadzieje, że mimo wszystko chętnie tutaj zaglądacie.
Jak wiadomo jesteśmy drobiowym towarzystwem, próbujemy przygotować to mięso w różny sposób. Pierś z sosem palio już robiłam, lecz  sos był gęstszy i podany na piersi zapieczony pod żółtym serem, tutaj w wersji duszonej ;)
 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (pojedyncze)           
  • 3 Cebule           
  • 1 łyżeczka  oregano  
  • 2 ząbki czosnku            
  • pomidory krojone (mała puszka)         
  • sól, pieprz  - do smaku




  • Wykonanie:
    1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę, podsmażamy, dodajemy oregano, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz. 
    2. Gdy cebula zmięknie zalewamy pomidorami z puszki.
    3. Piersi płuczemy, usuwamy zbędne błony. 
    4. Nacinamy wzdłuż  przecinamy do końca - powstanie kilka mniejszych porcji 
    5. Podsmażamy piersi na patelni  z obu stron, przekładamy do mięsa zrobiony sos, dusimy około 2-3 minuty
    6. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego ;)