niedziela, 12 października 2014

Buraki tarte

Do obiadu zrobione w domu buraki są najlepsze. Nie są trudne w przygotowaniu, każdy powinien sobie poradzić z ich zrobieniem. Osobiście wolę beż dodatku chrzanu, te możemy zjeść prosto ze słoika, jak i przygotować zasmażane i podać na ciepło.
 
Składniki:
 
  • 2kg buraków
  • 4,5 łyżek octu
  • 4 łyżki cukru
  • 1łyżeczka soli
 
Wykonanie:
  1. Buraki płuczemy wkładamy do garnka, gotujemy do miękkości.
  2. Po ugotowaniu odcedzamy, obieramy jeszcze ciepłe, lecz nie gorące -  skórkę najlepiej się usuwa.
  3. Obrane buraki trzemy na tarce o drobnych oczkach
  4. Dodajemy ocet, sól, cukier, całość mieszamy,
  5. Do wyparzonych słoików przekładamy porcjami buraki, zakręcamy, pasteryzujemy 10-12 minut.
  6. Przechowujemy w chłodnym miejscu.