Chipsy z parmezanu możemy potraktować jako przekąskę, lub jako dodatek do potraw. Zrobiłam próbę przed weekendem, u nas będzie to przekąska do piwa, zasmakowało rodzince, wnioskuję zatem że przyjmie się również na spotkaniach przy... ;)
Składniki:
- Ser parmezan (u mnie parmigiano reggiano)
- oregano
- pieprz kolorowy
Wykonanie:
- Ścieramy ser na tarce o średniej grubości oczkach (tarłam na tych bocznych)
- Dodajemy przyprawy u mnie to oregano i pieprzu ziołowy, mieszamy wszystko razem (możecie dodać innych, tych które lubicie najbardziej)j.
- Blachę taką od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy porcjami ser, tworząc okręgi, "dociskamy" aby powstał płaski placek.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy na górnej półce około 4-5 minut.
- Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać należy aby ser nabrał chrupkości, podajemy
- Smacznych wrażeń;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz