Do obiadu zrobione w domu buraki są najlepsze. Nie są trudne w przygotowaniu, każdy powinien sobie poradzić z ich zrobieniem. Osobiście wolę beż dodatku chrzanu, te możemy zjeść prosto ze słoika, jak i przygotować zasmażane i podać na ciepło.
Składniki:
- 2kg buraków
- 4,5 łyżek octu
- 4 łyżki cukru
- 1łyżeczka soli
Wykonanie:
- Buraki płuczemy wkładamy do garnka, gotujemy do miękkości.
- Po ugotowaniu odcedzamy, obieramy jeszcze ciepłe, lecz nie gorące - skórkę najlepiej się usuwa.
- Obrane buraki trzemy na tarce o drobnych oczkach
- Dodajemy ocet, sól, cukier, całość mieszamy,
- Do wyparzonych słoików przekładamy porcjami buraki, zakręcamy, pasteryzujemy 10-12 minut.
- Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz