piątek, 31 października 2014

Chipsy marchewkowe

Przekąska zdrowsza niż tradycyjne chipsy, kiedyś smażyłam je w głębokim tłuszczu, tym razem robiłam w piekarniku. Warto zaopatrzyć się w dobrą obieraczkę wtedy praca przy owych chipsach idzie szybko i sprawnie ;)


Składniki:


  • 2-3 marchewki
  • łyżeczka oleju
  • sól do smaku



Wykonanie:
  1. Marchewkę płuczemy osuszamy, obieramy.
  2. Stosownym dla Was narzędziem kroimy cienkie plastry wzdłuż marchewki, u mnie to obieraczka, taka trójkątna - ułatwia prace;)
  3. Wykładamy blachę papierem do pieczenia układamy plastry  marchewki, 
  4. Pędzelkiem silikonowym "przecieramy" każdy plaster, solimy.
  5. Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na środkową półkę pieczemy około 11-12 minut.
  6. Ściągamy gdy przestygną, wtedy także nabiorą chrupkości;)