piątek, 3 października 2014

Chipsy z parmezanu

Chipsy z parmezanu możemy potraktować jako przekąskę, lub jako dodatek do potraw. Zrobiłam próbę przed weekendem, u nas będzie to przekąska do piwa, zasmakowało rodzince, wnioskuję zatem że przyjmie się również na spotkaniach przy... ;)

Składniki:

  • Ser parmezan (u mnie  parmigiano reggiano)
  • oregano
  • pieprz kolorowy
Wykonanie:
  1. Ścieramy ser na tarce o średniej grubości oczkach (tarłam na tych bocznych)
  2. Dodajemy przyprawy u mnie to oregano i pieprzu ziołowy, mieszamy wszystko razem (możecie dodać innych, tych które lubicie najbardziej)j.
  3. Blachę taką od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy porcjami ser, tworząc okręgi, "dociskamy" aby powstał płaski placek.
  4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy na górnej półce około 4-5 minut.
  5. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać należy aby ser nabrał chrupkości, podajemy
  6. Smacznych wrażeń;)