Miałam już pomysł na przekąskę, ale jak to u mnie bywa, przegląd lodówki i znowu na coś wpadłam. Coś co można spotkać, ale inaczej podać. Coś dodać od siebie.....
Pierś z kurczaka z ciastem francuskim, zawijaną na rożne sposoby widziałam wielokrotnie.
Chciałam zrobić coś delikatnego a zarazem małego do przekąszenia - tak powstało w/w danie:)
Składniki:
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
|
Wykonanie:
Pierś kroimy w małą kostkę, czosnek kroimy w cienkie plasterki,przekładamy kurczaka z czosnkiem do pojemnika, przyprawiamy, dodajemy olej, mieszamy. Dajemy na rozgrzaną patelnie - podsmażamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, kroimy paprykę w kostkę, podsmażamy razem z kurczakiem. Pod koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.
Ciasto rozwijamy, szklanką wykrawamy kółka ( u mnie wyszło 24 sztuki ) Rozgrzewamy piekarnik do 180*C; kółka nacinamy, papier do pieczenia rozkładamy na blachę, dajemy na niego ciasto i pieczemy około 15 minut.
W między czasie smażymy jajka. Przekładałam na talerz, potem wycinałam kółka - tak aby były tej samej wielkości co ciasto.
Na gotowe placki nakładamy łyżeczką kurczaka przykrywamy drugim ciastem i na niego układamy jajko. Dekorujemy pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego:)
ładnie podane fajne danie.
OdpowiedzUsuń