Tort Fryzyjski pochodzi z kuchni niemieckiej.
Jest wyjątkowo kruchy (uwielbiam), pyszny rozpływa się w ustach mmmmm. 
Powaliło Nas na kolana połączenie śmietany z powidłami.
Oj jakie to było pyszne!
- Ciasto francuskie(arkusz) - 1 sztuka
- powidła - 290 gram
- cukier - 1 łyżka
- cukier puder - 1 i 1/2 łyżki
- cukier waniliowy - 1szt (16rgram)
- śmietana 36% - 5 łyżek
Wykonanie:
Rozwijamy ciasto francuskie, wycinamy koła tej samej wielkości 
(położyłam talerz deserowy i w/g niego cięłam). 
Przekuwamy widelcem, na jednym z nich na środku wycinamy koło - szklanką  może być;)
i teraz w koło symetrycznie na 8 części. 
Smarujemy ten nacięty  okrąg wodą i posypujemy cukrem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200*C i pieczemy 15 minut ( bez termoobiegu
Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy aż ostygnie.
W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Na okrąg ( ten bez cukru) rozsmarowujemy powidła, następnie śmietanę. Na  wierz układamy "trójkąty" jakbyśmy tworzyli wachlarz a na środek koło  które wycinaliśmy szklanką.
Smacznego!
W oryginalnym przepisie jest mowa o 2 łyżkach śliwowicy, ja z tego  zrezygnowałam, gdyż jadła też go nasz córka;) Do śmietany proponowane jest dodanie zagęstnika - także zrezygnowałam,  gdyż dobra śmietana tego nie potrzebuje, a tort znika błyskawicznie;) 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz