Jabłko było zawsze symbolem miłości i płodności. Gdzieniegdzie nadal zachował się zwyczaj obdarowywania tym owocem ukochanej osoby. Owoc ten wsadziłam w sakwę naleśnika, przyozdobiłam odpowiednio do okazji i voila mamy szybki i smaczny deser:)
Składniki:
Ciasto:
- mąka pszenna - 4 łyżki
- mleko 1 szklanka
- jajko - 1 sztuka
- cukier waniliowy - 2 łyżeczki
Nadzienie:
- jabłka - 3 sztuki
- cynamon - 1 łyżka
- cukier - 1 łyżka
- woda - 1 łyżka
- Do pieczenia:
- olej - 3 łyżki
Do dekoracji:
- pisaki spożywcze
Wykonanie:
Na początku zabieramy się za ciasto.
- Do miski wklepujemy całe jajko, dodajemy mleko - intensywnie trzepaczką mieszamy. dodajemy cukier waniliowy i ciągle mieszając mąkę.
- Odstawiamy na chwilkę, aby ciasto odpoczęło.
- Jabłka obieramy kroimy na małe cząstki.
- Do rondla wlewamy łyżkę wody, dodajemy pokrojone jabłka, cynamon i cukier. dusimy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas.
- Smażymy naleśniki (u mnie wyszło 6 naleśników z tej porcji ciasta).
- Gdy naleśniki mamy usmażone, farsz także powinien być gotowy.
- Na każdy okrąg naleśnika kładziemy na środku farsz, tworząc sakiewkę związujemy szczypiorkiem. Dekorujemy talerz i sakiewki - podajemy.
Smacznego!
Witaj Agiatis, tu Dobika :-) Jak zawsze wspaniałe podanie :-)
OdpowiedzUsuńWitaj, Dziękuje. Jak dobrze Cie widzieć:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko:)
Świetnie wyglądają! Takie paczuszki :-)
OdpowiedzUsuńach, pycha!
OdpowiedzUsuńładnie podane. tak nietypowo.
śliczne :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBARZO FAJNY PRZEPIS I SUPER PODANE NAPEWNO WYPROBOJE
OdpowiedzUsuń