środa, 1 lutego 2012

Filetos don Poros, czyli filet drobiowy w cieście z porem.

Lubie gdy jedno danie można zrobić na wiele sposobów. Zmieniamy jeden składnik, a  smak uzyskujemy inny ale "baza" wciąż ta sama. Proste i funkcjonalne. Dzisiaj owe ciasto z porem w roli głównej!
Składniki:
  • filety z piersi kurczaka bez skóry - 3sztuki               
  • jajka  - 3sztuki               
  • mąka pszenna -3 łyżki   
  • por(mała) tylko biała część -1sztuka              
  • Vegeta do smaku - 1 łyżeczka          
  • olej - 5 łyżek  
  • sól, pieprz do smaku   

       
    Wykonanie:


    Umyte i osuszone filety przyprawiamy solą pieprzem. 
    Przygotowujemy Ciasto:
    jajka mieszamy z mąką i vegetą, dodajemy por pokrojony w półplasterki.
    Filety:
    Zanurzamy filety w cieście i smażymy na małym ogniu około 8 minut z każdej strony.
    Tak niewiele wysiłku, a danie....hmmm....
    Smacznego :)
    Pora na Pora II

    3 komentarze:

    1. A co z tym porem? dodaje się go do ciasta?

      OdpowiedzUsuń
    2. W przygotowujemy ciasto jest napisane - "jajka mieszamy z mąką i vegetą, dodajemy por pokrojony w półplasterki."
      Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    3. Zrobiłam fileciki wczoraj na obiad- były cudne!!!
      Ale trzeba ciasto i mięso dobrze doprawić.
      Polecam!!!

      OdpowiedzUsuń