Polędwiczki chrupiące na zewnątrz, soczyste w środku. Polane sosem z leśnych grzybów. Moim zdaniem doskonałe połączenie smaków. Możemy podawać z kluskami, makaronem, ryżem, czy nawet z ziemniakami.
Składniki:
(Przepis na 2-3 osoby)
Polędwiczki wieprzowe - 2 sztuki
Podgrzybek mrożony krojony - 300gram
Wywar warzywny - 450ml
Śmietana 22% - 3 łyżki
sól,pieprz, magi, - do smaku
kucharek - 1 łyżka
oliwa: - 2 łyżk1(po jednej na grzyby i polędwiczki)
Wykonanie:
Grzyby (rozmrożone) kroimy w drobną kostkę. podsmażamy na łyżce oleju, solimy i mieszamy do momentu aż soki z grzybów nam odparują. Gdy to nastąpi zalewamy grzyby bulionem, doprawiamy, magi solą i pieprzem. Gotujemy bez przykrywania.
Przygotowujemy polędwiczki. Usuwamy zbędne błony i tłuszcz. Kroimy na około 2,5 centymetrowe plastry. Delikatnie rozklepujemy, posypujemy Kucharkiem z obu stron. Smażymy (ja to robię na grillowanej patelni), po 4 minuty z każdej strony.
W tym momencie grzyby powinny być już gotowe. Dodajemy śmietanę, czekamy aż nam się zagotuje, ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Polędwiczki upieczone ułożyłam na talerzu polałam sosem grzybowym i podałam z kluskami śląskimi.
Smacznego!
Marnotrawstwo grzybów... polecam użyć innych przypraw niż kucharek i magi, gdyż one z przyprawami nie mają nic wspólnego. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńfajna propozycja :) polędwiczki są pyszne, polecam grillowane http://www.zgrilla.pl/category/wieprzowina-z-grilla/poledwiczki-wieprzowe-z-grilla/
OdpowiedzUsuńkucharek, magi :/ brrr
OdpowiedzUsuńU mnie w domu nigdy nie były używane, sama też nie używam. Zioła, zioła, zioła i jeszcze raz zioła. Jak się nauczysz odpowiednio balansować ziołami, nigdy nie wrócisz do kucharków. Polecam polędwiczkę duszoną w grzybach.