czwartek, 16 lutego 2012

Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów

Polędwiczki chrupiące na zewnątrz, soczyste w środku. Polane sosem z leśnych grzybów. Moim zdaniem doskonałe połączenie smaków. Możemy podawać z kluskami, makaronem, ryżem, czy nawet z ziemniakami.
 Składniki:
(Przepis na 2-3 osoby)
Polędwiczki wieprzowe - 2 sztuki 
Podgrzybek mrożony krojony - 300gram 
Wywar warzywny - 450ml 
 Śmietana 22% - 3 łyżki
sól,pieprz, magi, -  do smaku
kucharek - 1 łyżka
oliwa: - 2 łyżk1(po jednej na grzyby i polędwiczki)



Wykonanie:
Grzyby (rozmrożone) kroimy w drobną kostkę. podsmażamy na łyżce oleju, solimy i mieszamy do momentu aż soki z grzybów nam odparują. Gdy to nastąpi zalewamy grzyby bulionem, doprawiamy, magi solą i pieprzem. Gotujemy bez przykrywania.
Przygotowujemy polędwiczki. Usuwamy zbędne błony i tłuszcz. Kroimy na około 2,5 centymetrowe plastry. Delikatnie rozklepujemy, posypujemy Kucharkiem z obu stron. Smażymy (ja to robię na grillowanej patelni), po 4 minuty z każdej strony.
W tym momencie grzyby powinny być już gotowe. Dodajemy śmietanę, czekamy aż nam się zagotuje, ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Polędwiczki upieczone ułożyłam na talerzu polałam sosem grzybowym i podałam z kluskami śląskimi.
Smacznego! 

 
 

3 komentarze:

  1. Marnotrawstwo grzybów... polecam użyć innych przypraw niż kucharek i magi, gdyż one z przyprawami nie mają nic wspólnego. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna propozycja :) polędwiczki są pyszne, polecam grillowane http://www.zgrilla.pl/category/wieprzowina-z-grilla/poledwiczki-wieprzowe-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń
  3. kucharek, magi :/ brrr
    U mnie w domu nigdy nie były używane, sama też nie używam. Zioła, zioła, zioła i jeszcze raz zioła. Jak się nauczysz odpowiednio balansować ziołami, nigdy nie wrócisz do kucharków. Polecam polędwiczkę duszoną w grzybach.

    OdpowiedzUsuń