Składniki:
- Ryż:
- Ryż - 1szklanka
- Woda - 2,5 szklanki
- sól - 1 łyżeczka
- oregano - 1 łyżka
- Nadzienie:
- żółty ser w plastrach - 4 plasterki
- szynka (wasza ulubiona) - 4 plastry
- pomidor - 1 sztuka
- pieprz - szczypta
- sól - szczypta
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania składników. Kroimy pomidora w plastry, przygotowujemy szynkę i ser w plastrach. Papier do pieczenia, lub mate do zwijania ryżu.
Ryż gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Gdy woda odparuje wsypujemy oregano (ja mam w tym momencie fazę na ta przyprawę, jeśli Wy chcecie dodać pietruszkę, proszę bardzo) Chwilkę mieszamy i całość z garnka przekładamy na papier lub matę formujemy prostokąt i na 1/3 powierzchni ryżu układamy szynkę, a na środku pomidora i na końcu żółty ser. Przyprawiamy pomidora solą i pieprzem. Całość ściśle zwijamy. Podnosimy papier lub matę na brzegu prostokąta i podnosząc go zwijamy ściśle ryż. Przez chwilę tak pozostawiamy. Tniemy na około 3 cm plastry podajemy z mieszanką sałat lub jako samodzielną przekąskę.
* Gdy kroiłam ciepłą roladę robiłam to przez papier do pieczenia, owinęłam roladę i przecinałam razem z papierem, dopiero ten ucięty kawałek usuwałam. Zabieg ten pozwolił mi na cięcie ciepłej rolady, bez obaw że mi się rozwali. Gdy zostanie rolada owijam ją folią i następnego dnia panieruję w jajku u bułce i smażę na maśle;)
Smacznego!
cudnie podana.
OdpowiedzUsuńJako dodatek ryż wymiata, ale w zupie zdecydowanie makarony górą ;-) Takiej roladzie to jednak się nie oprę!
OdpowiedzUsuńDziękuje dziewczyny;) Zachęcam do zrobienia takich roladek;)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł Kochana! Rewelacyjnie wygląda i z pewnością doskonale smakuje!
OdpowiedzUsuń