Panna cotta z syropem malinowym |
Składniki:
Śmietana 30% - 250 mililitrów
Mleko 3,2% - 250 mililitrów
żelatyna - 3 łyżeczki
Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
Cukier(opcjonalnie) - 2 łyżki
Syrop malinowy - 6 łyżek
(2 łyżki na porcje)
Czekolada - 1/2 tabliczki
Panna cotta z syropem malinowym |
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy mleko, podgrzewamy, gdy będzie letnie dodajemy żelatynę i cukier. Gdy rozpuści się żelatyna dodajemy do mleka śmietanę i cukier waniliowy. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, do momentu aż masa zacznie gęstnieć.
Gdy to nastąpi możemy przelewać pana cottę do kokilek (wyszły 3 porcje). Studzimy, wkładamy ostudzone do lodówki na około 2 godziny.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pędzelkiem "malujemy" na papierze do pieczenia wzory jakie nam odpowiadają - wkładamy do lodówki aby stężała czekolada.
Gotową pana cottę dnem kokilki wkładamy na kilka sekund do wrzątku. Talerzykiem przykrywamy wierzch kokilki - odwracamy do góry dnem - deser powinien znaleźć się na talerzu. Polewamy syropem malinowym, układamy dekorację z czekolady. Podajemy;)
* Do dekoracji można śmiało użyć ulubionych owoców. Wtedy na pana cottę układamy owoce, potem polewamy syropem malinowym.
ale apetyczna :)
OdpowiedzUsuń;-)
UsuńJeszcze sama nie robiłam, wygląda fajnie:)
OdpowiedzUsuńWarto, nie jest trudna,ale za to bardzo pyszna!
Usuńświetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziekuje:)
Usuńuwielbiam
OdpowiedzUsuńps.warto usunąć weryfikację obrazkową przy komentarzach.
Dziękuje zapodpowiedz- wyłączyłam;)
UsuńUwielbiam pana cotte, masz racje, ma wiele zastosowań, ale Twoja wygląda obłędnie kusząco ;-) Mnim!
OdpowiedzUsuńDziękuje:)
UsuńCo mogę użyć zamiast kokilek? Nie mam ich w domu a takiej ochoty mi narobiłas tym przepisem że ho ho :D
OdpowiedzUsuńWitaj,
Usuńmożesz spokojnie użyć np filiżanek do kawy, foremek do muffin;)
Pozdrawiam)
Wygląda naprawdę wygląda apetycznie !!! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !:D