Przepis ten dostałam od kumpeli. Zwykłe spotkanie przy kawie, trochę śmiechu, paplaniny o wszystkim i niczym... Temat rozmowy zszedł na kulinaria i D. wspomniała coś o kluskach z bułki..... wróć - myślę - z bułki? Zaraz bombardowałam pytaniami, co jak, z czym to się je? Powiedziała, wytłumaczyła i zrobiłam. Powiem Wam, że są doskonałe;)
Kluski z bułki |
Składniki:
(4-5 porcji)
- Składniki na 4-5 porcji
- Bułki - 2 sztuki ( wykorzystałam pszenne z przedziałkiem;)
- mleko - 350 ml
- jajko - 1 sztuka
- sól - szczypta plus 1/2 łyżki do posolenia wody
- dżem (np. truskawkowy) - 1 słoik ( 410g)
- mąka - 4 łyżki
Wykonanie:
- Bułki rwiemy na małe kawałki.
- Wkładamy do miski i zalewamy mlekiem.
- Gdy bułki "wypiją"całe mleko przekładamy do melaksera lub rozdrabniacza.
- Dodajemy jajko, szczyptę soli, mąkę całość miksujemy.
- Powstanie gęsta masa niczym śmietana.
- W garnku średniej wielkości gotujemy posoloną wodę.
- Łyżką stołową, nabieramy ciasto i zrzucamy z łyżki do wrzątku.
- Gotujemy partiami po kilka sztuk. Zajmuje to około minuty od momentu wypłynięcia.
- Wyciągamy łyżką cedzakową na talerze.
- Dżem wkładamy do rondla, podgrzewamy, powstanie sos, którym polewamy kluski.
- *Dodałam dżem truskawkowy, gdyż taki miałam pod ręką. Można zrobić mus, ze świeżych owoców, podgrzać i podać z kluskami.
Smacznego!
ale numer :) kto by pomyslal :)
OdpowiedzUsuńtrzeba wyprobowac:)
pozdrawiam
dokładnie, człowiek codziennie czegoś nowego się dowiaduje;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuje;)
Usuń