Lubicie ziemniaki odsmażane? Z zalewą którą za chwile poznacie, lubię najbardziej!
Ziemniaki przygotowane w tej formie mogą służyć jako samodzielne danie, doskonałe do każdego pieczonego, czy smażonego mięsa. Mnie najbardziej smakują podawane z szwajcarem.
Składniki:
- Ugotowane ziemniaki - 1kg
- Koper - 1/2 pęczka
- czosnek - 2 ząbki
- kucharek - 1 łyżeczka
- olej do zalewy - 1/4 szklanki
- olej do smażenia - 1,5 łyżki
Wykonanie:
Do miski lub plastikowego pojemnika wlewamy olej, dodajemy posiekany drobno koperek i pokrojony w plasterki czosnek (można także przecisnąć przez praskę), ja lubię smażony czosnek więc wybieram pierwszy sposób. Dodajemy jarzynkę, całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
W tym czasie: Ugotowane ziemniaki kroimy na plastry około 1.5 cm. Rozgrzewamy na patelni 1,5 łyżki oleju i podsmażamy plastry ziemniaków, gdy przewracamy rumiane na drugą stronę wtedy polewamy ziemniaki naszą zalewą.
Smażymy do uzyskanie złocistej "skórki"
wyglądają apetycznie :P
OdpowiedzUsuń. . . oj ja tez uwielbiam :) wyglądaja bardzo apetycznie :-)
Usuń