czwartek, 21 czerwca 2012

Młode ziemniaki pieczone w mundurkach

Młode ziemniaki, jak ja za nimi tęskniłam. Podawane w całości tylko umyte, nie obierane podane z koperkiem - pychota;) Tym razem upiekłam je w piekarniku, pod koniec posypałam koprem i zapiekłam. Koperek zrobił się chrupiący, jak skórka ziemniaków - rewelacja!
Składniki:
  • Ziemniaki - 1.5kg
  • olej - 3 łyżki
  • koper - 1/2 pęczka
  • sól - łyżeczka 
  • przyprawa kolorowa do sałatek z płatkami kwiatów - 1 łyżka 

Wykonanie: 
Na początku rozgrzewamy piekarnik do 200*C. Ziemniaki myjemy, osuszamy,nacinamy w poprzek. Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej i dodajemy do niego przyprawy wrzucamy ziemniaki i obtaczamy całe w oleju z przyprawami . Przykrywamy. Pieczemy pod przykryciem godzinę, następnie odkrywamy ziemniaki, dodajemy posiekany koper i zapiekamy (włączając tryb termoobiegu) jeszcze około 15 minut - skórka zrobi się chrupiąca.
Smacznego;)

7 komentarzy:

  1. takie ziemniaczki starczyłyby mi za cay obiad! wyglądają bardzo apetycznie :)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja poproszę, ale z dwoma pęczkami koperku;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Całkiem smacznie to wygląda i na pewno smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wyglądają! jakie apetyczne! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie piekę ziemniaki z tego przepisu,pachną cudnie, ale po godzinie są surowe i nawet nie drgnęły, a mam małe ziemniaki, następnym razem najpierw bym je podgotowała z 10 minut :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a przecinałaś ziemniaki i potem odkryte jeszcze 15 minut piekłaś?

      Usuń