Młode ziemniaki, jak ja za nimi tęskniłam. Podawane w całości tylko umyte, nie obierane podane z koperkiem - pychota;) Tym razem upiekłam je w piekarniku, pod koniec posypałam koprem i zapiekłam. Koperek zrobił się chrupiący, jak skórka ziemniaków - rewelacja!
Składniki:
- Ziemniaki - 1.5kg
- olej - 3 łyżki
- koper - 1/2 pęczka
- sól - łyżeczka
- przyprawa kolorowa do sałatek z płatkami kwiatów - 1 łyżka
Wykonanie:
Na początku rozgrzewamy piekarnik do 200*C. Ziemniaki myjemy, osuszamy,nacinamy w poprzek. Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej i dodajemy do niego przyprawy wrzucamy ziemniaki i obtaczamy całe w oleju z przyprawami . Przykrywamy. Pieczemy pod przykryciem godzinę, następnie odkrywamy ziemniaki, dodajemy posiekany koper i zapiekamy (włączając tryb termoobiegu) jeszcze około 15 minut - skórka zrobi się chrupiąca.
Smacznego;)
takie ziemniaczki starczyłyby mi za cay obiad! wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Mnie także wystarczają;)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę, ale z dwoma pęczkami koperku;)
OdpowiedzUsuńCałkiem smacznie to wygląda i na pewno smakuje:)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają! jakie apetyczne! Mniam!
OdpowiedzUsuńwłaśnie piekę ziemniaki z tego przepisu,pachną cudnie, ale po godzinie są surowe i nawet nie drgnęły, a mam małe ziemniaki, następnym razem najpierw bym je podgotowała z 10 minut :(
OdpowiedzUsuńa przecinałaś ziemniaki i potem odkryte jeszcze 15 minut piekłaś?
Usuń