wtorek, 19 czerwca 2012

Pierogi z jagodami

W niedzielne popołudnie pojechaliśmy rowerami do lasu. Wspaniała wycieczka, polecam, odpręża, zapominamy o troskach dnia codziennego, a do tego przywieziemy ze sobą zdobycze;). Jedni pozbierają trochę grzybów, ja oprócz maślaków i kurek nie zbieram, po prostu się nie znam na grzybach. Drudzy nazbierają jagód, zaliczam się właśnie do nich;)
Tak! już są, piękne duże i słodziutkie. Oczywiście od razu wiedziałam, że będą z nimi pierogi, a jutro będą jagodzianki;)

Składniki:
Ciasto:
(bez jajek)
  • mąka pszenna - 3 szklanki (plus do obsypania)
  • woda (ciepła) - ok szklanki
  • sól - szczypta
  • olej - 2 łyżki
Nadzienie:
  • Jagody - 450gramów
  • cukier - 3 łyżki  
Do polania: 
  • Śmietana 22% - 300 ml
  • cukier - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 sztuka (duży)
 Dodatkowo:
  • Sól do posolenia wody - 1 łyżka
  • olej - 1 łyżka


Wykonanie: 
Nadzienie:
Jagody przebieramy, usuwamy liście i inne zanieczyszczenia, płukamy. Odstawiamy na sito, aby obciekły. Przekładamy do miski, zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy.
Ciasto:
 Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej i ciągle mieszając ciepłą wodę.Gdy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski możemy przełożyć je, na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać. Aby sprawdzić, czy mamy dobrze wyrobione ciasto, przecinamy je na pół i w miejscu przecięcia, na ściankach powinny pojawić się pęcherzyki powietrza. Jeśli są pęcherzyki ciasto mamy gotowe, jeśli nie, musimy wyciskać siódme poty dalej;)

 Ciasto rozwałkowujemy partiami. Odcinamy kawałkami (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) robimy kulkę, następnie placek i rozwałkowujemy. Wycinamy kółka szklanką , kubkiem i na środek kółka dajemy jagody z cukrem.

"Łamiemy" kółko na połowę, dociskamy mocno w miejscu połączenia się brzegów ciasta i formujemy kształt jaki lubimy. 

 Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, od wypłynięcia 2 -3 minuty.
 

Do polania:
Śmietanę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Polewamy tak przygotowanym " sosem" pierogi na talerzu.
Smacznego;)
Pierogi z jagodami
Jagody 2012

22 komentarze:

  1. Pychotki :) musze takie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. ;) zjedliśmy całość na jednym posiedzeniu;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię pierogi z jagodami

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też należę do grupy "zbieraczy jagód" i właśnie planuję wybrać się do lasu, a potem zrobić pierogi z jagodami. Narobiłaś mi ochoty. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie życzę udanych "łowów" i smacznego;)

      Usuń
  5. uwielbiam:) u mnie jagody po 16zł/l..

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pierogi z jagodami, niestety nie mam jak wybrać się do lasu, dzieci by mi pouciekali :-) Czekam wiec na tańszą cenę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. A my właśnie wczoraj nazbieraliśmy litrowe wiaderko jagód i zaraz się zabieram do pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie "płukamy", tylko PŁUCZEMY! Smacznego i dobrego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę, taki mały szczegół a zwraca uwagę;) Dziękuję:) Pozdrawiam

      Usuń
  9. bosko, masz fajny przepis, bloga...heh, ja też będę robić pierogi, w końcu dary sezonu czas wykorzystać;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Własnie skończyłam robic pierogi z owego przepisu. Łatwo i przyjemnie się lepi. Gotowanie i...... Pycha !!!
    Gorąco polecam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. byly super-dziekuje, ale robilam bez cukru waniliowego, jagody 10zl/litr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :0 10zł,rewelacyjna cena u Nas po 29 zł litr buuu

      Usuń
  12. bardzo lubię pierogi z jagodami:)
    pozdrawiam i dziękuję za dodanie ich do akcji!

    OdpowiedzUsuń
  13. czy pierogi mozna zrobic z jagod co sa w sloiku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz ale wtedy odcedzasz na sitku i nie dodajesz już cukru;)

      Usuń