W niedzielne popołudnie pojechaliśmy rowerami do lasu. Wspaniała wycieczka, polecam, odpręża, zapominamy o troskach dnia codziennego, a do tego przywieziemy ze sobą zdobycze;). Jedni pozbierają trochę grzybów, ja oprócz maślaków i kurek nie zbieram, po prostu się nie znam na grzybach. Drudzy nazbierają jagód, zaliczam się właśnie do nich;)
Tak! już są, piękne duże i słodziutkie. Oczywiście od razu wiedziałam, że będą z nimi pierogi, a jutro będą jagodzianki;)
Składniki:
Ciasto:
(bez jajek)
- mąka pszenna - 3 szklanki (plus do obsypania)
- woda (ciepła) - ok szklanki
- sól - szczypta
- olej - 2 łyżki
Nadzienie:
- Jagody - 450gramów
- cukier - 3 łyżki
Do polania:
- Śmietana 22% - 300 ml
- cukier - 2 łyżki
- cukier waniliowy - 1 sztuka (duży)
Dodatkowo:
- Sól do posolenia wody - 1 łyżka
- olej - 1 łyżka
Wykonanie:
Nadzienie:
Jagody przebieramy, usuwamy liście i inne zanieczyszczenia, płukamy. Odstawiamy na sito, aby obciekły. Przekładamy do miski, zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy.
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej i ciągle mieszając ciepłą wodę.Gdy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski możemy przełożyć je, na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać. Aby sprawdzić, czy mamy dobrze wyrobione ciasto, przecinamy je na pół i w miejscu przecięcia, na ściankach powinny pojawić się pęcherzyki powietrza. Jeśli są pęcherzyki ciasto mamy gotowe, jeśli nie, musimy wyciskać siódme poty dalej;)
Ciasto rozwałkowujemy partiami. Odcinamy kawałkami (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) robimy kulkę, następnie placek i rozwałkowujemy. Wycinamy kółka szklanką , kubkiem i na środek kółka dajemy jagody z cukrem.
"Łamiemy" kółko na połowę, dociskamy mocno w miejscu połączenia się brzegów ciasta i formujemy kształt jaki lubimy.
Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, od wypłynięcia 2 -3 minuty.
Do polania:
Śmietanę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Polewamy tak przygotowanym " sosem" pierogi na talerzu.
Smacznego;)
Pierogi z jagodami |
Pychotki :) musze takie zrobić
OdpowiedzUsuń;) zjedliśmy całość na jednym posiedzeniu;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pierogi z jagodami
OdpowiedzUsuńMy także;)
UsuńJa też należę do grupy "zbieraczy jagód" i właśnie planuję wybrać się do lasu, a potem zrobić pierogi z jagodami. Narobiłaś mi ochoty. :)
OdpowiedzUsuńW takim razie życzę udanych "łowów" i smacznego;)
Usuńuwielbiam:) u mnie jagody po 16zł/l..
OdpowiedzUsuńWow u nas po 36zł litr:|
UsuńUwielbiam pierogi z jagodami, niestety nie mam jak wybrać się do lasu, dzieci by mi pouciekali :-) Czekam wiec na tańszą cenę :-)
OdpowiedzUsuńSzaleją z cenami jagód, warto poczekać;)
Usuńmm... (ślini się)
OdpowiedzUsuńA my właśnie wczoraj nazbieraliśmy litrowe wiaderko jagód i zaraz się zabieram do pracy:)
OdpowiedzUsuńNie "płukamy", tylko PŁUCZEMY! Smacznego i dobrego dnia.
OdpowiedzUsuńNo proszę, taki mały szczegół a zwraca uwagę;) Dziękuję:) Pozdrawiam
Usuńbosko, masz fajny przepis, bloga...heh, ja też będę robić pierogi, w końcu dary sezonu czas wykorzystać;)
OdpowiedzUsuńWłasnie skończyłam robic pierogi z owego przepisu. Łatwo i przyjemnie się lepi. Gotowanie i...... Pycha !!!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam ten przepis :)
Super! Ciesze się że smakowały;)
Usuńbyly super-dziekuje, ale robilam bez cukru waniliowego, jagody 10zl/litr
OdpowiedzUsuń:0 10zł,rewelacyjna cena u Nas po 29 zł litr buuu
Usuńbardzo lubię pierogi z jagodami:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziękuję za dodanie ich do akcji!
czy pierogi mozna zrobic z jagod co sa w sloiku?
OdpowiedzUsuńmożesz ale wtedy odcedzasz na sitku i nie dodajesz już cukru;)
Usuń