Sezon na jagody uważam za otwarty! Wczoraj pierogi z jagodami, dzisiaj jagodzianki! Muszę pędzić na zbiory, abym mogła znowu cieszyć się tymi malutkimi kuleczkami, zwanymi jagodami;)
Składniki:
Ciasto:
- mąka pszenna - 500 gramów
- drożdże instant - 2 łyżeczki
- cukier - 100 gramów
- żółtka - 3 sztuki
- jajko -1 sztuka
- mleko - 1 szklanka plus do posmarowania jagodzianek
- masł0 - 80 gramów
- cukier waniliowy - 1 sztuka (16g)
Nadzienie:
- jagody - 16 łyżek (1 łyżka na jedna jagodziankę)
- cukier - 2 łyżki
Lukier:
- cukier puder - 2 szklanki
- woda - 3-4 łyżki
Ciasto drożdżowe jak wspominałam wcześniej wyrobiłam w automacie do pieczenia chleba. Zajęło to maszynie 1,5h;)
Jeśli jednak nie posiadacie takiej maszynki to wyrabiamy ręcznie:
Mąkę łączymy z cukrem dodajemy drożdże instant. Następnie zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy żółtka, jajko, masło i całość ugniatamy w misce. Gdy składniki się połączą odstawiamy w ciepłe miejsce. Masa podwoi swoją objętość. Następnie przekładamy na stolnice, chwilę wyrabiamy i ponownie odstawiamy na 40 minut pod przykryciem. Jagody płukamy i zasypujemy cukrem. Ciasto dzielimy na 16 części. Delikatnie "rozpłaszczamy" nakładamy łyżkę jagód i zbieramy ciasto do góry, aby "zamknąć" nadzienie w środku. Formujemy pożądany kształt i układamy na papierze do pieczenia miejscem sklejenia na dół. Smarujemy każdą jagodziankę mlekiem. Nastawiamy piekarnik na 180*C i pieczemy na środkowej półce 14-15 minut.
W tym czasie przygotowujemy lukier:
Cukier puder łączymy z 3-4 łyżkami ciepłej wody. Polewamy jeszcze ciepłe jagodzianki.
Ach Kochana, pyszności!!! Prześlij mi 4 :-)
OdpowiedzUsuńChętnie - ale już wszystko skonsumowane - następnym razem prześle:) A czuje ze będę robiła po niedzieli jak nazbieramy jagód;)
UsuńPrzepysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńDziękuje;)
Usuńbardzo, bardzo lubię;))
OdpowiedzUsuńMy także lubimy - zjedzone zostały jeszcze gorące
UsuńŁaaał! Ale narobiłam sobie apetytu oglądając te zdjęcia : )
OdpowiedzUsuńREWELACYJNE!!!! Zjedzone jeszcze ciepłe!!! Kolejny udany i smaczny przepis!!
OdpowiedzUsuń~~mena~~
Super, bardzo ważne dla mnie są takie właśnie reakcje - wiem że nie tylko mnie smakuję to co robię - Dziękuję że skorzystałaś z mojego przepisu i że chciało Ci się opisać wrażenia:)
Usuń