Co dzisiaj na obiad? Każda z nas zadaje sobie to pytanie, co najmniej raz w tygodniu, o ile nie częściej. Moje dziecko wcina schab, ale panierowanego ma dosyć, więc wsadziłam go do ciasta. Pomysł okazał się trafiony, bo i kotlet w całości trafił do brzuszka mojej córki;-)
Składniki
(na 2 porcje)
- schab (plastry) - 2 sztuki (ok. 150gram każdy)
- jajka - 2 sztuki
- mąka - 2 łyżki
- sól - 2 szczypty
- pieprz 2 szczypty
- olej - 2 łyżki
- żółty ser starty - garść
Schab w cieście |
Wykonanie:
Plastry mięsa opłukać, osuszyć. Rozklepać tłuczkiem na cienkie kotlety (tłuczemy z obu stron). Przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso będziemy obtaczać w cieście.
Ciasto:
Do średniej wielkości miski wbijamy dwa jajka, rozkłócamy, dodajemy sól, pieprz, starty ser i mąkę. Całość mieszamy do momentu, aż powstanie nam jednolita gęsta masa. Kotlety, po kolei wkładamy do ciasta i przekładamy na rozgrzany olej na patelni. Smażymy na wolnym ogniu. Ciasto czyli nasza panierka powinna być lekko podpieczona, gdy za długo będziemy piekli będzie gorzka.
moja mama często takie robi, mnie jakoś ciasto przykleja się do patelni:( ale uwielbiam takie mięso.
OdpowiedzUsuńJeśli dasz na dobrze rozgrzaną patelnię nie powinno przywierać;)
UsuńJa jeszcze takiej wersji nie próbowałam - wygląda wspaniale! Ach, co za pyszności!
OdpowiedzUsuńWarto;) jest bardzo smaczny;)
UsuńNiebo w gębie :-)
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie :-)
OdpowiedzUsuńPycha:-)
OdpowiedzUsuń