Przeglądając przepisy na wypieki drożdżowe, natrafiłam na plecionkę. Pomysł bardzo mi się podobał iw pewny momencie pomyślałam - jakby zrobić taką plecionkę z kurczaka? Z pomysłu do realizacji minął jeden dzień. Byłam ciekawa efektu,a dodatkowym bodźcem było kupno nowego grilla kontaktowego;) Teraz mogę grillować w niepogodę także ;)))
Składniki:
(na 2 porcje)
- Piersi z kurczaka pojedyncze - 2 sztuki
- wędlina - 160 gramów( u mnie żywiecka)
- pomidor (duży) - 1 sztuka
- natka pietruszki - 1/4 pęczka
- ser żółty (starty) - garść
- olej - 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku ( farsz musi być pikantny)
- przyprawa do sałatek z płatkami kwiatów - 2 łyżeczki
Wykonanie:
Na początku przygotujmy sobie mięso z kurczaka: - Płuczemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Pierś nacinamy wzdłuż i tniemy, ale nie do końca - tworzymy filet.
- Rozklepujemy delikatnie pod folią spożywczą.
- Po obu stron wykonanego już przez nas fileta nacinamy w poprzek, tworząc około 1cm paski. Tak postępujemy także z drugą piersią.
- Wędlinę kroimy w kostkę, podsmażamy w rondlu na rozgrzanym oleju.
- Pomidora nacinamy na spodzie tworząc tzw. X i przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
- Usuwamy nasiona, kroimy w kostkę.
- Dodajemy do smażonej wędliny, następnie wrzucamy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy.
- Gdy pomidory utworzą sos,zestawiamy z ognia, dodajemy starty żółty ser.
- Mieszamy do momentu roztopienia sera.
- Lekko studzimy.
- Kładziemy farsz na środku (nie przyprawiałam kurczaka w środku gdyż farsz wystarczająco jest ostry), fileta i przekładamy paski na przemian,raz z prawej, raz lewej strony tworząc plecionkę.
- Przyprawiamy przyprawą do sałatek tutaj możecie przyprawić swoją ulubiona mieszanką przypraw, ja się uzależniłam od tej;) gotowe.
- Dobrze jest wspomóc się wykałaczkami.
- Gdy mięso się podsmaży możemy powyciągać wykałaczki i dalej smażyć już bez.
- Piersi smażyłam na grillu elektrycznym około 35 minut.
Troszkę więcej pracy,a efekt bardzo ciekawy;)
OdpowiedzUsuńTak,bardzo ciekawy efekt;)
UsuńPodoba mi się! Bardzo pomysłowo Kochana :-)
OdpowiedzUsuńDzięuje:)
UsuńCzy na patelni grillowej też się uda? Nie mam w domu grilla :(
OdpowiedzUsuńTa,bez problemu, tylko wtedy musisz olej z łyżkę wlać;)
Usuń