Przepis "kradziony" za pozwoleniem Matki_wariatki zauroczył mnie ten wypiek. Postanowiłam go wykorzystać i przetestować na moim niejadku. Bułki spisały się na medal, dziecko moje wcinało nabierając bułką masło, nawet noża nie chciała, komentując: " mamo, ja te bułki mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolacje"
Przepis trochę zmodyfikowałam w/g swoich potrzeb - mianowicie ciacho wyrabiane było w maszynce do wypieku chleba.
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 125ml mleka
- 4g drożdży instant (10g świeżych w oryginalnym przepisie)
- 2 łyżki cukru
- 1płaska łyżeczka soli
- 30g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- mak(sezam w przepisie z którego korzystałam)
Wykonanie:
- Ciasto jak wcześniej wspomniałam wyrabiałam w maszynce do pieczenia chleba.
- Do maszynki wlewamy na początku produkty mokre, czyli mleko i jajo, następnie sól, cukier, mąkę i drożdże.
- Nastawiamy maszynę na tryb ugniatania i po 1,30h mamy wyrobione ciasto.
- Podgrzewamy mleko dodajemy do niego drożdże i cukier - odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy zaczyn drożdżowy, wyrabiamy elastyczne ciasto.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
- Formujemy kule, tniemy na 8 części, zostawiamy na 10minut do podrośnięcia. Smarujemy bułki mlekiem (w oryginale masłem) obsypujemy makiem/sezamem
- Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika i pieczemy 12-15 minut (u mnie 12 w zupełności wystarczyło)
wow ale fajny kształt
OdpowiedzUsuńBułka rewelacyjna!!!! Dodałam 3 łyżki cukru i po 12 min.zmniejszyłam temp. do 200i piekłam jeszcze 3 min.
OdpowiedzUsuń~~Marzena~~
Ciesze się;) spróbuje następnym razem zrobić jak piszesz;)
Usuń