Cukinia króluje ostatnio u nas, a właściwie u mnie, bo zwykle wcinam je sama. Co prawda przygotowane są dwie porcje, no ale "małż" woli coś bardziej treściwego jak to skwitował. No cóż, nie wie co dobre, a ja korzystam z przyjemności podwójnie;)
Składniki:
(na dwie porcje)
- 2 średniej wielkości cukinie
- cebula
- 2 pomidory
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- sól pieprz do smaku (dodałam po szczypcie na porcje)
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia ( u mnie masło klarowane)
Wykonanie:
- Cukinie płuczemy, osuszamy.
- Dużym i ostrym nożem przecinamy cukinie wzdłuż.
- Skrobaczką do warzyw wycinam długie paski z cukinii, a la makaron tagliatelle.
- Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę.
- Cebule podsmażamy na rozgrzanym maśle, gdy się zeszkli dodajemy cukinie.
- Dusimy 5-6 minut pod przykryciem.
- Tuńczyka odcedzamy z płynu, rozdrabniamy widelcem.
- Pomidory przecinamy na połowę, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
- Cukinie wraz z cebulą przekładamy na talerze, dodajemy tuńczyka,pomidora i przyprawiamy do smaku w/g uznania.
Podoba mi się Twoja propozycja. Mój Połówek niestety nie przepada za cukinią;/
OdpowiedzUsuńDziękuje, mój także. On, to mięsożerne stworzenie. Często bywa tak,że robię dwa obiady jednego dnia. Dla mnie i dla "małża" z dzieckiem; bo to wdało się w niego z kulinarnymi upodobaniami. Pracuje nad tym usilnie, aby choć odrobinę ode mnie przejęła;)
OdpowiedzUsuń