Kolejna propozycja pieczywa. Tym razem chleb żytni, skórka chrupiąca środek mięciutki - jak dla mnie doskonały. Podane składniki przeze mnie są o połowę skrócone, możecie zrobić jak,ja malutki chleb, taki na raz może dwa do podania,lub zrobić z pełnej porcji uzyskując większy. Wolę piec częściej, jednocześnie cieszyć się świeżym pieczywem.
Składniki:
- 250g mąki żytniej
- 7,5g zakwasu chlebowego w proszku (dodałam zakwas chlebowy zrobiony przeze mnie - 15g)
- 1/2 opakowania drożdży instant
- 1 łyżka oleju
- 175ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka melasy - zastąpiłam łyżką miodu
- mąka do obsypania
- tłuszcz do posmarowania miski
Wykonanie:
Przepis na zakwas znajdziecie TUTAJ .- Mąkę mieszamy z solą, dodajemy 175 ml ciepłej wody, miód, zakwas chlebowy, drożdże instant oraz łyżkę oleju - wyrabiamy ciasto ok 10 minut.
- Przekładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce
- Wyrośnięte ciasto przykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy.
- Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy chleb wilgotnymi rękoma.
- Nacinamy w kilku miejscach - zostawiamy na godzinę, aby ciasto jeszcze.
- Pieczemy 35 minut w 200*C - dolna półka piekarnika.
* Przepis pochodzi z książki " Smakowite pieczywo".
chleb jak z rasowej piekarni.
OdpowiedzUsuńDziękuję, dzisiaj pieką się bułki maślane odrywane -córka uwielbia je, potem zapewne kolejna propozycja pieczywa.
Usuń