Dzisiaj dzień chleba, więc wpis takowy musi być. Popełniłam chlebek pszenny z dodatkiem masła i mleka. Jest bardzo smaczny, skórka chrupka, delikatna, środek miękki lekko wilgotny;) Przepis pochodzi z TEJ stronki. Zachęcam do samodzielnego wypieku, naprawdę warto;)
Składniki:
- 200ml zakwasu chlebowego
- 3 i 1/4 szklanki mąk i pszennej
- 2/3 szklanki mleka
- łyżeczka drożdży instant
- łyżka soli
- łyżka cukru
- 1/4 szklanki letniej wody
- 2 łyżki roztopionego masła
- łyżka maku lub innych ziaren do obsypania chleba
- 3 łyżki mleka do posmarowania bochenka
Wykonanie:
Ciasto do wypieku wyrabiałam w maszynie do chleba dodając na początku produkty płynne potem sól, mąkę i
drożdże i cukier. Ważne, aby drożdży nie mieszać razem z solą.
Gdy jednak nie macie maszynki, pozostaje wyrobić ciasto tradycyjnie.
Zaczynamy od dodawania do miski kolejno "mokrych" składników.
Najlepiej, aby mleko i wódę dodać ciepłe - nie gorące.
Następnie wsypujemy sól, mąkę, drożdże instant i cukier.
Wyrabiamy ciasto, gdy składniki się połączą przekładamy na stolnicę. Wyrabiamy dalej do momentu, aż uzyskamy konsystencję zwartą ,nie lejąca się. Przekładamy do miski.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem na około godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto na stolnice ponownie wyrabiamy
chwilę, formujemy
pożądany kształt bochenka - my lubimy podłużny. Nacinamy górę, kilkoma nacięciami noża, smarujemy
mlekiem, obsypujemy makiem, lub innym dodatkiem który Wam odpowiada. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia (około 35 minut). W tym czasie
nagrzewamy piekarnik do 220*C - pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy
temperaturę do190*C i pieczemy jeszcze 20 minut.
Studzimy na kratce.
Pyszny!
OdpowiedzUsuńU mnie też z masłem i mlekiem.
Może się wymienimy...
Pozdrawiam!
domowy pachnący super.
OdpowiedzUsuńJak w staropolskiej kuchni.
OdpowiedzUsuń