Przepis na tą pyszną i rozgrzewającą zupę znalazłam na portalu MniamMniam. Jest bardzo sycąca, po zjedzeniu porcji ledwo mogłam zjeść drugie danie;) Mnie smakuje,może ktoś z Was także zasmakuje w niej;)
Składniki:
- 3-4 pory ( użyłam 3)
- 2 cebule ( pominęłam)
- 4 łyżki masła
- 4 szklanki bulionu (użyłam rosołu)
- kawałek szynki - 15 dag, pokrojonej na plastry( najlepiej wędzonej)
- 10 dag łagodnego serka topionego( dodałam topiony z szynką)
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół szklanki startego żółtego sera
- natka pietruszki do obsypania zupy
Wykonanie:
- Z porów odcinamy zielone części, kroimy w grube plastry.
- Podsmażamy na rozgrzanym maśle(w garnku lub na patelni, jeśli na patelni to zeszklone pory przekładamy do garnka)
- Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w paski szynkę, przykrywamy i gotujemy około 20 minut.
- Gdy pory są miękkie dodajemy kolejno serek topiony (najlepiej jednak połamać na mniejsze kawałki) mieszamy do momentu aż całkowicie się rozpuści.
- Po chwili dodajemy zahartowaną śmietanę (do śmietany dodajemy 2-3 łyżki gorącej zupy ciągle mieszając - zapobiega to zważeniu się śmietany)
- Doprawiamy zupę pieprzem solą i gałką muszkatołową - zagotowujemy.
- Podajemy z garścią startego żółtego sera, posypujemy np. natką pietruszki.
Smacznego;) |
Wygląda fantastycznie! Uwielbiam pora, więc koniecznie muszę zrobić taką zupkę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDaj znać jak Ci smakowało;)
Usuńciekawa :]
OdpowiedzUsuńi zapewne pyszna. ostatnio doceniłam to warzywo.
Nienawidzę pora! Por to moje najgorsze wposmnienie z dzieciństwa i nie wyobrażam sobie żebym kiedykolwiek chaciała cos z niego ugotować :) Ale musze przyznać że na zdjęciu zupa wygląda apetcznie i ładnie. Nie wiem jak smakuje, ale może gdybym nie d=wiedziała, to zjadałabym zupę nawet z pora :)
OdpowiedzUsuńStoi u mnie na kuchence i właśnie czekam aż wystygnie i sobie zjem! ;) Fenomenalny przepis! Alicja.
OdpowiedzUsuńZupa z pora.... pychota!
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci!
tylko po co ten serek topiony?
Teraz wszyscy dodają do zup i sosów se rek topiony. Żeby wzbogacić smak? Zagęścić?
serek nadaje tej zupie fajnego smaczku i lekko kremowej konsytencji,ale mozna i bez! ja bym zaserwowała zupkę z grzanami!
OdpowiedzUsuńJa już kilkanaście lat temu gotowałam tę zupę,z tym że jeszcze bardziej sycącą,gdyż dodatkowym składnikiem jest mięso mielone.A por kroję wzdłuż na cienkie paseczki,tworząc taki makaronik ;)Reszta przepisu praktycznie a sama ;) Zupka pychota!!!
OdpowiedzUsuńPozdrowionka ;)