Krokiety robię co jakiś czas, tym razem na prośbę męża, który chodził za mną i mówił "napiłbym się barszczu" co oznacza zrób barszcz z krokietem. Poprosił, więc zrobiłam. Podczas " produkcji" zabrakło mi ciasta naleśnikowego, więc zawinęłam farsz w papier ryżowy który miałam pod ręką, następnie w panierce obtoczyłam i na patelnię ;)). Myślałam że będę jeść je sama, okazało się, że prawie nie czuć różnicy (zaskoczyło mnie to bardzo), więc i mąż się skusił. Są chrupiące na zewnątrz miękkie w środku. Polecam!
Składniki:
- Mięso wieprzowe - 1,5 kg
- porcja rosołowa - 1 sztuka
- cebula - 2 sztuki
- jajko - 1 sztuka(do farszu)
- sól, pieprz - 1 czubata łyżeczka
- olej do smażenia
- 2-3 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- marchew, pietruszka seler
- bułka tarta
- 3 jajka
- opakowanie papieru ryżowego
Wykonanie:
Zaczynamy od gotowania mięsa.
- Płuczemy mięso wieprzowe i drobiowe, wstawiamy do dużego garnka z wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, i gotujemy do miękkości.
- Dodajemy po chwili marchew pietruszkę i seler
- Po około godzinie gotowania wyciągamy porcje rosołową i obieramy ją z mięsa i skóry.
- Po kolejnej godzinie wyciągamy mięso wieprzowe.
- Mielimy mięso wieprzowe, z porcji rosołowej również (skórę także - zapobiega sypaniu się mięsa podczas krojenia krokietów).
- Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, do zrumienienia, dodajemy do zmielonego mięsa(lub mielimy razem z mięsem), dodajemy jajko, pieprz, sól, łączymy wszystkie składniki.
- Następnie płaty papieru ryżowego kolejno moczymy w ciepłej wodzie(około 20sekund) przekładamy na deskę, papier po chwili będzie miękki.
- Nakładamy farsz i zawijamy krokiety.
- Obtaczamy w rozkłóconym jajku, bułce i jeszcze raz w jajku i bułce
- smażymy na rumiano z każdej strony.
- Podajemy najlepiej z barszczem;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz