Sezon jagodowy rozpoczęty! Jagodzianki w tym roku zaliczone, pierogi z jagodami także, czas na zupę jagodową. Możemy podawać ją na ciepło lub w formie chłodnika na zimno. Prosta i szybka w wykonaniu, możemy się przy jedzeniu u paskudzić (ja zawsze), ale warto!
Składniki:
- 300-350g jagód
- litr wody
- 1 łyżka cukru (można dodać więcej jeśli uznacie taką potrzebę)
- 3-4 łyżki śmietany (u mnie 30%)
Wykonanie:
- Jagody przebrane, opłukane wsypujemy do garnka, dodajemy cukier,
- Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze około 2-3 minuty,
- W międzyczasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu,
- Dodajemy śmietanę, zagotowujemy, podajemy z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz