Pierwszy raz z tak przyrządzonym mięsem spotkałam się na kanale niesia25, następnie zrobiła Bernika, przyszedł także czas na mnie.
Pulled pork, zwana rwaną wieprzowiną, możemy podawać w kanapkach, czy też jako domowy fast food, wkładając mięso z dodatkami do bułki hamburgerowej.
Zdjęcie "nie powala" lecz mięso nie chciało współpracować z aparatem |
Składniki:
- 2 kg wieprzowiny, u mnie karczek
- Shoarma biała mieszanka przypraw, którą przywiozłam z Egiptu w skład któej wchodzi zwykle pieprz ziołowy, sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa goździk, cynamon, kardamon
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
Wykonanie:
- Mięso płuczemy osuszamy papierowym ręcznikiem, przekładamy do miski wsypujemy garść mieszanki, dodajemy olej.
- "Obtaczamy" mięso w przyprawach i oleju.
- Przykrywamy, odstawiamy na całą noc do lodówki.
- Cebulę obieramy, kroimy w plastry, kładziemy na dno naczynia żaroodpornego
- Mięso przekładamy na cebulę we wspomnianym naczyniu żaroodpornym,
- Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 100*C, na dolną półkę, tryb góra dół, pieczemy około ośmiu godzin;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz