Mielone uwielbiam w każdej postaci, wieprzowe, wieprzowo - wołowe, a także drobiowe. Dzisiejsza propozycja nieco inna, panierka z cebuli i natki pietruszki, gdzie ta druga podczas smażenia staje się chrupka i nadaj ciekawego posmaku kotletom;)
Składniki:
- 2 piersi pojedyncze z kurczaka
- 1/3 natki pietruszki
- 2 cebule ( do środka i jako panierka)
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
- Mięso mielimy, lub wkładamy do blendera razem z cebulą - miksujemy
- Dodajemy do mięsa jajko, przyprawy, można dodać do środka także natkę pietruszki, jak lubicie, ponadto bułkę tartą.
- Formujemy kotlety obtaczamy w pokrojonej w drobna kostkę cebuli, i posiekanej pietruszce.
- Wlewamy olej na rozgrzaną patelnię olej, smażmy kotlety na wolnym ogniu do zarumienienia z ubu stron.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie to jajko w koszulce i kasza - pyszne zestawienie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz