niedziela, 6 grudnia 2015

Pierogi Samosa

Pierożki Samosa zaskakują smakiem, aromatem, ale również prostotą w wykonaniu.  Mam wrażenie, że nawet początkujące osoby doskonale poradzą sobie z wykonanie niżej opisanego dania :)


Składniki:
Farsz: 

  • 4 ziemniaki, 
  • 1 szklanka mrożonego groszku Hortex 
  • 2 duże cebule, 
  • 2-3 szczypty soli 
  • 2 szczypty pieprzu 
  • 1 łyżeczka garam masala 
  • szczypta ostrej papryki, 
  • sczyta curry indyjskie 

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej 
  • 2 łyżki oleju 
  • około szklanki zimnej wody( ile ciasto zabierze) 
  • szczypta kminku mielonego 

Do smażenia:

  • 1 łyżka oleju do cebuli 
  • olej do smażenia pierogów- tyle aby pierogi były przykryte olejem 



Przygotowanie:


  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, Odcedzamy, przeciskamy przez praskę, 
  2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy do zarumienienia, dodajemy ziemniaki i groszek(nie rozmrożony), przyprawiamy do smaku, mieszamy. 
  3. Gdy składanki farszu połączą się w całość odstawiamy.
  4.  Przechodzimy do zrobienia ciasta: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy kminek, olej mieszamy widelcem, następnie ciągle mieszając dolewamy wody, do momentu aż utworzy nam się kula zwarta ciasta. 
  5. Przekładamy na stolnicę i ugniatamy, odstawiamy zawinięte ciasto w folie spożywczą na około 20 minut. 
  6. Po tym czasie urywamy z ciasta fragment - tyle aby zmieściła się kulka w zamkniętej dłoni, rozwałkowujemy w kształt owalu, który przecinamy na pół i przecięty fragment smarujemy delikatnie wodą i łączymy ze sobą - utworzy się stożek, w który wkładamy farsz, zamykamy -  dociskamy brzegi. 
  7. Tak postępujemy z resztą ciasta, smażymy w rozgrzanym oleju do zarumienienia . 

Smacznego. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz