Pierożki Samosa zaskakują smakiem, aromatem, ale również prostotą w wykonaniu. Mam wrażenie, że nawet początkujące osoby doskonale poradzą sobie z wykonanie niżej opisanego dania :)
Składniki:
Farsz: - 4 ziemniaki,
- 1 szklanka mrożonego groszku Hortex
- 2 duże cebule,
- 2-3 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- 1 łyżeczka garam masala
- szczypta ostrej papryki,
- sczyta curry indyjskie
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- około szklanki zimnej wody( ile ciasto zabierze)
- szczypta kminku mielonego
Do smażenia:
- 1 łyżka oleju do cebuli
- olej do smażenia pierogów- tyle aby pierogi były przykryte olejem
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, Odcedzamy, przeciskamy przez praskę,
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy do zarumienienia, dodajemy ziemniaki i groszek(nie rozmrożony), przyprawiamy do smaku, mieszamy.
- Gdy składanki farszu połączą się w całość odstawiamy.
- Przechodzimy do zrobienia ciasta: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy kminek, olej mieszamy widelcem, następnie ciągle mieszając dolewamy wody, do momentu aż utworzy nam się kula zwarta ciasta.
- Przekładamy na stolnicę i ugniatamy, odstawiamy zawinięte ciasto w folie spożywczą na około 20 minut.
- Po tym czasie urywamy z ciasta fragment - tyle aby zmieściła się kulka w zamkniętej dłoni, rozwałkowujemy w kształt owalu, który przecinamy na pół i przecięty fragment smarujemy delikatnie wodą i łączymy ze sobą - utworzy się stożek, w który wkładamy farsz, zamykamy - dociskamy brzegi.
- Tak postępujemy z resztą ciasta, smażymy w rozgrzanym oleju do zarumienienia .
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz