sobota, 21 stycznia 2017

Frytki z selera

Bardzo prosta i smaczna przekąska. Możemy poprzez dodanie różńych przypraw zmieniać smak frytek, zrobić bardziej lub mniej pikantne czy aromatyczne. 




Składniki: 

  • 1 seler korzeń
  • 2 łyżki oleju 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • szczypta pieprzu młotowanego z kolendrą 
  • szczypta słodkiej papryki




Wykonanie:

  1. Selera na  rozbieramy ze skóry  - obieramy
  2. Następnie  kroimy w plastry, potem te plastry w cienkie paski/słupki
  3. W misce mieszamy olej z przyprawami.
  4. Wrzucamy do niej pokrojonego wcześniej selera i dokładnie mieszamy, aby frytki pokryły się przyprawami. 
  5. Całość przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozkładamy tak, aby frytki stanowiły jedną warstwę. 
  6. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy przez  30-40 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz