Bardzo prosta i smaczna przekąska. Możemy poprzez dodanie różńych przypraw zmieniać smak frytek, zrobić bardziej lub mniej pikantne czy aromatyczne.
Składniki:
- 1 seler korzeń
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano
- szczypta pieprzu młotowanego z kolendrą
- szczypta słodkiej papryki
Wykonanie:
- Selera na rozbieramy ze skóry - obieramy
- Następnie kroimy w plastry, potem te plastry w cienkie paski/słupki
- W misce mieszamy olej z przyprawami.
- Wrzucamy do niej pokrojonego wcześniej selera i dokładnie mieszamy, aby frytki pokryły się przyprawami.
- Całość przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozkładamy tak, aby frytki stanowiły jedną warstwę.
- Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz