Makaron ten miałam okazje smakować w jednej z restauracji w moim mieście. Niespodziewany obiad przy planowanej kawie, było pyszne! Postanowiłam odtworzyć to danie w domu w odchudzonej wersji. Makaron pełnoziarnisty - zamiast pszennego.
Makaron to szybkie danie, zrobimy dosłownie w 15 minut, a szpinak nie jest taki straszny jak o nim opowiadają ;)
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty tagliatelle (około 6 gniazdek - na dwie porcje)
- opakowanie szpinaku mrożonego (u mnie z biedronki)
- serek wiejski
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typ grecki
- 1 mała cebula
- sól, pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku,
- parmezan (opcjonalnie)
- oliwa do smażenia - około łyżki
Przygotowanie:
- Wstawiamy makaron do gotowania w.g instrukcji na opakowaniu,
- W tak zwanym miedzy czasie podsmażamy uprzednio pokrojoną w kostke cebule, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek - podsmażamy chwilę do momentu zarumienienia cebuli.
- Dodajemy szpinak, gdy będzie rozłożony na powierzchni patelni dodajemy serek plus jogurt i przyprawy.
- Makron odcedzamy, możemy zanurzyć cały w sosie, wymieszać i w ten sposób podać, lub przełożyć ugotowany makaron na talerze i polać sosem. Opcjonalnie możemy dodać starty na tarce parmezan. Kwestię podania pozostawiam każdemu do wyboru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz