wtorek, 16 kwietnia 2019

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serkiem

Makaron ten miałam okazje smakować w jednej z restauracji w moim mieście. Niespodziewany obiad przy planowanej kawie, było pyszne! Postanowiłam odtworzyć to danie w domu w odchudzonej wersji. Makaron pełnoziarnisty - zamiast pszennego.
Makaron to szybkie danie, zrobimy dosłownie w 15 minut, a szpinak nie jest taki straszny jak o nim opowiadają ;)



Składniki:
  • makaron pełnoziarnisty tagliatelle (około 6 gniazdek - na dwie porcje)
  • opakowanie szpinaku mrożonego (u mnie z biedronki)
  • serek wiejski
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typ grecki
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku,
  • parmezan (opcjonalnie)
  • oliwa do smażenia - około łyżki

Przygotowanie:
  1. Wstawiamy makaron do gotowania w.g instrukcji na opakowaniu,
  2. W tak zwanym miedzy czasie podsmażamy uprzednio pokrojoną w kostke cebule, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek - podsmażamy chwilę do momentu zarumienienia cebuli.
  3. Dodajemy szpinak, gdy będzie rozłożony na powierzchni patelni dodajemy serek plus jogurt i przyprawy.
  4. Makron odcedzamy, możemy zanurzyć cały w sosie, wymieszać i w ten sposób podać, lub przełożyć ugotowany makaron na talerze i polać sosem. Opcjonalnie możemy dodać starty na tarce parmezan. Kwestię podania pozostawiam każdemu do wyboru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz