Bigos dla mnie osobiście to było spore wyzwanie.. Udało się! Odkąd mam wolnowar nie stanowi dla mnie problemu w przygotowaniu tej potrawy:)
Tutaj znajdziecie przepis wykonany w formie wideo: https://youtu.be/OT2yERqopZc
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- ok 600 gramów szynki wieprzowej
- 2 długie kiełbasy Toruńskie ( ok 500 gramów)
- 2 garście suszonych grzybów,
- 5-6 śliwek suszonych ( można zastąpić powidłami)
- ok 500 gramów boczku wędzonego surowego
- 1 duża cebula,
- przecier pomidorowy,
- pieprz do smaku,
- kilka listków laurowych
- ziele angielskie
Przygotowanie:
- Kapustę sprawdzamy czy nie jest za kwaśna, gdy uznamy że tak jest - płuczemy w zimnej wodzie (zrobiłam to dwukrotnie)
- Namoczyć grzyby
- Przekładamy kapustę do wolnowaru.
- Następnie pokrojoną w kostkę szynkę wieprzową podsmażamy na tłuszczu, kiełbasę również (osobna patelnia)
- Podsmażone wkładamy do misy wolnowara (dokładając do kapusty)
- Podsmażamy boczek z cebulą - podsmażone przekładamy do misy.
- Odcedzone grzyby również dodajemy do misy wolnowara ( płynu nie wylewamy - dodajemy do kapusty z resztą składników)
- Dodajemy resztę składników - przyprawy, śliwki które można pokroić na mniejsze kawałki, przecier pomidorowy.
- Przykrywamy pokrywką - nastawiamy na 9h na low
- W połowie czasu przemieszać składniki, dusić dalej.
- Wyłączyć.
- Bigos będzie jeszcze lepszy gdy nastawimy go raz jeszcze na 9h na low :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz