niedziela, 29 września 2019

Wrap z kapusty pekińskiej

"Wrapy" - uwielbiam, postanowiłam "ugryźć" je z innej strony. Zrobić inaczej niż zwykle. Kulinaria to dziedzina w której nasza kreatywność może pobudzać kubki smakowe. Jemy oczami, węchem i dopiero pojawia się smak :)
Zapraszam do zapoznania się moim małym kulinarnym eksperymentem - bardzo smakowitym jak się okazało.


Składniki*:
  • kilka liści kapusty pekińskiej (2- 3 na osobę)
  • papryka czerwona,
  • rzodkiewka,
  • czerwona cebula,
  • ulubione kiełki,(u mnie z brokułu) 
  • ogórek zielony
  • marchewka
*możecie dodawać, zmieniać w.g własnych upodobań
** można dodać ulubioną wędlinę jeśli nie chcecie aby była to wersja wegetariańska

Sos:
200ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
około 1 łyżki octu  lub soku z cytryny
1/2 musztardy ostrej



Wykonanie:
Zrobić sos:

Wszystkie składniki ze sobą połączyć, dokładnie wymieszać - odstawić na co najmniej 15 minut

Wrap:
  1. Liście z kapusty umyć pod bieżącą zimna woda - osuszyć,
  2. Warzywa pokroić w paski, ogórek zielony w półplasterki, rzodkiew w plasterki
  3. Liść rozłożyć - wyciąć stwardniałe białe z dołu liścia, 
  4. Rozsmarować sos jogurtowy na środku liścia,
  5. Układać warzywa i kiełki - zwijać jak gołąbki :)
  6. Podawać od razu po przyrządzeniu 



1 komentarz: