"Wrapy" - uwielbiam, postanowiłam "ugryźć" je z innej strony. Zrobić inaczej niż zwykle. Kulinaria to dziedzina w której nasza kreatywność może pobudzać kubki smakowe. Jemy oczami, węchem i dopiero pojawia się smak :)
Zapraszam do zapoznania się moim małym kulinarnym eksperymentem - bardzo smakowitym jak się okazało.
Składniki*:
- kilka liści kapusty pekińskiej (2- 3 na osobę)
- papryka czerwona,
- rzodkiewka,
- czerwona cebula,
- ulubione kiełki,(u mnie z brokułu)
- ogórek zielony
- marchewka
** można dodać ulubioną wędlinę jeśli nie chcecie aby była to wersja wegetariańska
Sos:
200ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
około 1 łyżki octu lub soku z cytryny
1/2 musztardy ostrej
Wykonanie:
Zrobić sos:
Wszystkie składniki ze sobą połączyć, dokładnie wymieszać - odstawić na co najmniej 15 minut
Wrap:
- Liście z kapusty umyć pod bieżącą zimna woda - osuszyć,
- Warzywa pokroić w paski, ogórek zielony w półplasterki, rzodkiew w plasterki
- Liść rozłożyć - wyciąć stwardniałe białe z dołu liścia,
- Rozsmarować sos jogurtowy na środku liścia,
- Układać warzywa i kiełki - zwijać jak gołąbki :)
- Podawać od razu po przyrządzeniu
Takiego wrapa z miłą chęcią zjadłabym.
OdpowiedzUsuń