Pączusie serowe to smaki mojego dzieciństwa, pierwsze spróbowanie tych pączusi było niezwykłym kulinarnym doznaniem. Zakochałam sięw tym smaku. Jako dziecko nie mogłam się doczekać kiedy ponownie będę mogła je konsumować;)
Teraz jako osoba dorosła mogę je robić sama - kiedy chcę ;)
córka niestety nie podziela mojego zachwytu pączusiami - woli faworki. No cóż bywa i tak. Jeśli i Wy lubicie serowe pączusie zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie mąka owsiana tortowa)
- 2 łyżki cukru ( u mnie erytrytolu)
- 250 gramów twarogu (u mnie półtłustego)
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 całe jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do obsypania (u mnie zmielony erytrytol)
- olej do smażenia pączusi
Wykonanie:
- Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jajko, twaróg
- Wszystkie składniki ze sobą łączymy do momentu aż powstanie jednolite ciasto.
- Rozgrzewamy olej, w tym czasie łyżeczką nabieramy ciasto i formujemy małe kulki.
- Smażymy pączusie na rozgrzanym olej na złoto - brązowy kolor.
- Gotowe pączusie obsypujemy cukrem pudrem.
Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń