Przepis na Ciasto Marchewkowe na Blogu już jest od kilku ładnych lat ;)
Troszkę je zmodyfikowałam aby było bardziej Fit.
Ku mojemu zaskoczeniu mężowi najbardziej smakowała polewa - zjadł 3/4 ciasta - mogę zatem stwierdzić że modyfikacja udana.
Składniki:
- 4 marchewki średniej wielkości
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 3/4 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- tłuszcz do wysmarowania blachy
- 2 łyżki odzywki białkowej (u mnie waniliowa)
- 2 łyżki oleju kokosowego
Wykonanie:
- Marchewkę myjemy, obieramy następnie ścieramy na drobnych oczkach. Do startej marchewki dodajemy erytrytol/ksylitol i żółtka.
- Mąkę przesiewamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. dodajemy do marchewki.
- Ubijamy białka ze szczyptą soli, stopniowo (na początku 1 łyżkę, potem dodajemy stopniowo) łączymy z resztą składników mieszając delikatnie aby napowietrzyć ciasto.
- Blachę o średnicy 21 cm smarujemy tłuszczem - mam nieprzywieralną powłokę, gdy takiej nie posiadacie - obsypujecie orzechami lub płatkami migdałów.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy do suchego patyczka od 35- do 45 minut bez termoobiegu.
- Przestudzone ciasto oblewamy polewą którą robimy z oleju kokosowego i odżywki białkowej.
- Olej podgrzewamy dodajemy do rozpuszczonego oleju odżywkę - mieszamy aby powstała jednolita masa - polewamy ciasto. Dekorujemy według uznania.
Tutaj jest Filmik w którym pokazuję jak przygotowałam ciasto:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz